fbpx
Mattojen hoito-ohjeita

Vinkkejä mattojen huoltoon

Villa
Villa hylkii luonnostaan likaa ja on siksi helppohoitoinen mattojen materiaali esimerkiksi koira- ja lapsiperheissä.  Vesipesua ei villamatolle kannata itse tehdä, mutta lumipesu onnistuu talvipakkasella. Anna maton jäähtyä hetki ulkona, ettei lumi sula mattoon. Ravistele ja kierittele mattoa puhtaassa lumessa. Ravista ja harjaa lopuksi lumet pois matosta ja nosta raikastunut matto takaisin sisätiloihin.
Silkki
Silkkimatto on helppohoitoinen, sillä se hylkii pölyä ja likaa. Silkkimaton voi puhdistaa imuroimalla aina myötäkarvaan, tamppausta ei tarvita. Jos matolle kaatuu nestettä, imeytetä lika heti matolta talouspaperiin tai huokoiseen liinaan ja pyyhi lopuksi kevyesti kostealla liinalla. Jos matolla on kuivunutta kiinteää likaa, sen voi  poistaa kevyesti rapsuttamalla.
Sisal
Sisalmatto on luonnonkuitua ja  ominaisuuksiltaan antistaattista, joten matto ei ime itseensä pölyä. Maton puhdistus onnistuu imuroimalla säännöllisesti sileällä suukappaleella. Puhdista aina mattoon tulevat tahrat mahdollisimman pian. Puhdistamiseen voit käyttää puhdasta valkoista (tai värjäämätöntä) liinaa, pyyhi varovasti, älä hankaa!
Kookos
Kookos on kasvikuitua ja kookosmaton peruspuhdistukseksi suositellaan säännöllistä imurointia imurin
harjasuulakkeella. Paikalliset tahrat voit pyyhkiä kostealla pyyhkeellä (vaalea tai väriä päästämätön) ja
tarvittaessa puhdistamiseen voi käyttää myös mietoa saippuaa, mutta vältä kovaa hankaamista. Kuivuneet tahrat voi puhdistaa varovasti raaputtaen.